Onze activiteiten
Hieronder vindt U de tal van activiteiten die in onze dierenartspraktijk uitgevoerd worden. Klik op het neerwaarts pijltje voor meer informatie te krijgen
Vaccinatie
Voor de opbouw van bescherming tegenover bepaalde virussen.
* Hond: hondenziekte, kattenziekte, rattenziekte, hepatitis. Optioneel ook tegen kennelhoest en hondsdolheid.
* Kat: Kattenniesziekte, chlamydiose en de kattenziekte. Optioneel ook tegen hondsdolheid en leucose.
* Konijn: RHD en myxomatose. Tegenwoordig maar 1x/jaar meer ipv 2x/jaar vaccineren.
* Fret: hondenziekte en kattenziekte.
Ontwormen, ontvlooien, behandeling tegen teken
Er bestaan tal van parasieten. Sommige zitten aan de buitenkant, andere vertoeven in het lichaam.
* Wormen: zowel honden als katten kunne dragers zijn van wormen. Ook al zien we ze niet, ze zijn er wel! Worminfecties kunnen diarree, braken, doffe vacht, weerstandsvermindering,.. veroorzaken. Sommige wormen zijn besmettelijk voor de mens voornamelijk kinderen. 3-4x/jaar ontwormen tegen spoelwormen, lintwormen, haakwormen,… is aangeraden. Bij het reizen naar Zuid-Europa kunt U best ook preventief ontwormen tegen hartwormen.
* Vlooien: honden, katten en fretten krijgen, kunnen ook wanneer ze goed verzorgd zijn vlooien krijgen. Ze worden besmet door contact met dieren die een vlooienbesmetting hebben of met plaatsen waar besmette dieren geweest zijn. Ze kunnen zorgen voor een erge jeuk, vlooienallergie en in erge gevallen ook bloedarmoede. Vlooien kunnen ook lintwormen, kattenleukemievirus en kattenkrabziekte overdragen. Maandelijks ontvlooien met een vloeistofpipet of een vlooienband van bij de dierenarts/apotheker zijn zeker niet overbodig!
* Teken: elk warmbloedig dier (ook mens) kan gebeten worden door een teek. Bij het bloedzuigen kunnen ze verschillende ziektes overdragen zoals ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichia,… Wordt uw huisdier toch gebeten, verwijder de teek snel met een tekentang en waarschuw uw dierenarts. Preventief behandelen van teken gebeurt meestal in combinatie met een vlooienbehandeling. Bij de kat bestaat er tot op heden geen 1 voldoende afdoende product tegen teken.
* Andere ectoparasieten: huidparasieten zoals schurft, oormijten, luizen,… kunnen erge jeuk, haaruitval en diverse huidletsels veroorzaken. Sommige zijn besmettelijk voor de mens. Een goede diagnose en opvolging zijn dus zeer belangrijk!
Huidproblemen
Schilfers, korstjes, kale plekken, rode bultjes, huidverkleuringen, jeuk, … 90% van onze huisdieren heeft ooit wel eens een huidprobleem. Sommige huidproblemen zijn ook besmettelijk voor andere huisdieren en zelfs voor mensen. Denk maar aan schimmels (katrienenwielen), vlooienbeten, … Het vinden naar de juiste oorzaak van de huidklachten is vaak een helse zoektocht. Verschillende testen kunnen in de praktijk gedaan worden: stofmonster, afkrabsel, tapestrip, bloedonderzoek voor allergieën, … Na het stellen van de diagnose volgt vaak een langdurige behandeling. Een goede opvolging en een duidelijke communicatie naar de eigenaars toe, is van groot belang!
Tandproblemen
Overmatig tandsteen, slechte adem, gevoelig tandvlees, persisterende melktanden (zie foto), loszittende tanden, doorgroeiende snijtanden bij het konijn, … De oorzaak van tandproblemen wordt onderzocht in de praktijk en indien nodig kan er een tandreiniging/polijsten en/of operatie volgen. Hierbij moet uw huisdier onder anesthesie gebracht worden. Een goede tandreiniging of speciaal dieet wordt voorgesteld om nieuwe problemen in de toekomst te vermijden.
Oogproblemen
Plotse blindheid, staar, een pijnlijk, rood of blauw oog, irriterende wimpers, te weinig traanproductie, traanstrepen,… Verschillende testjes kunnen in de praktijk uitgevoerd worden: schirmerteartest (meten van traanproductie), fluoresceinetest (opsporen schade aan hoornvlies, zie foto), ofthalmoscopsich onderzoek (lens en netvliesonderzoek), … Een oogprobleem is vaak een spoedgevoel dus bij de minste twijfel, bel gerust de dierenarts op!
Oorproblemen
Pijnlijke oren, overmatig vuile oren, grasaren in de oren, oormijt, verkeerde stand oorschelp, … Oorsmeerstaaltjes worden indien nodig genomen en onmiddellijk onderzocht in de praktijk. Eventueel volgt een otoscopisch onderzoek.
Mankheidsproblemen
Plots niet meer steunen op poot, wondjes aan poten en voetzolen, groeistoornissen, elleboogdysplasie, heupdysplasie (zie foto), oudersdomsaandoeningen zoals arthrose, … Een grondig orthopedisch onderzoek kan al veel problemen uitsluiten of juist aan het licht brengen.
Hart- en longproblemen
Conditievermindering, hoesten, flauwvallen, pompende ademhaling, dyspnee (ademnood), longtumoren, … Een auscultatie van het hart en de longen met behulp van een stethoscoop is onvermijdelijk. Vele problemen kunnen zo opgespoord worden. Indien nodig wordt er nadien een RX (foto) getrokken. Basisechografie van het hart is mogelijk maar er wordt ook nauw samengewerkt met een hartspecialist op afstand.
Internistische problemen
Braken, diarree, slechte eetlust, vermageren, sufheid, obesitas, suikerziekte (zie foto), ziekte van cushing, adisson, schildklierproblemen, allerlei tumoren, … Een grondige anamnese (historiek) en eventueel een paar onderzoeken (bloed, urine, microscopisch onderzoek, RX en echografie …) kunnen voor een snelle diagnose en oplossing zorgen.
Bloedonderzoek
De bloedafname gebeurt in de praktijk. Bij dringende gevallen wordt een bloeduitstrijkje gemaakt (zie foto). Zo krijgen we een eerste idee wat er aan de hand kan zijn. De bloedbuisjes worden opgestuurd naar een extern laboratorium. daar worden verschillende bloedparameters onderzocht: witte bloedcellen, rode bloedcellen, bloedplaatjes, leverwaarden, nierwaarden, suiker, eiwitten, schildklier, cortisonehuishouding, virussen, …
Urineonderzoek
Urine kan door de eigenaar thuis zelf opgevangen worden. Indien dit niet lukt, kan een urinestaal verkregen worden door middel van het plaatsen van een urinekatheter of door cystocentesis (onder echobegeleiding). Bij het onderzoek van de urine wordt het soortelijk gewicht (concentratie), pH (zuurtegraad), bloed, witte bloedcellen, ketonen en suiker bepaald. Het urinestaal wordt ook nog gecentrifugeerd en op urinekristallen en niercylinders nagekeken. Deze testen gebeuren allemaal in de praktijk.
Operaties
Sterilisatie, castratie, keizersnede, tandreinigingen, biopsies, maag/darmoperaties, blaasoperaties, … Alle operaties worden hier in de praktijk met gasanesthesie uitgevoerd. Dit is de veiligste manier om een huisdier in slaap te doen. Eigenaars mogen, indien gewenst, erbij blijven tot wanneer hun huisdier volledig in slaap is.Monitoring gebeurt gedurende de hele operatie door middel van pulse-oximeter (zuurstofsaturatie) en een EKG (hartritme en verloop). Ook worden de temperatuur en de ademhaling nauwlettend in het oog gehouden. De recovery gebeurt onder begeleiding van een bekwaam persoon.
Microscopie
Bekijken van staaltjes van de huid, haren, nodules, oorsmeer, urinesediment, bloeduitstrijkjes, buik en borstholtevocht, … De staaltjes worden al dan niet gekleurd. De uitslag van het microscopisch onderzoek weten we onmiddellijk.
Hospitalisatie van patiënten
Sommige patiënten worden hier opgenomen ter observatie, verzorging en nabehandeling. Ze worden nauwlettend in het oog gehouden en verzorgd. Om hen zo goed mogelijk thuis te laten voelen, vragen we om een dekentje en wat speelgoed van thuis mee te brengen.
Voedingsadvies
Voor allerhande problemen: leverproblemen, nierpatiënten, groei van puppies, verteringsstoornissen, schildklierproblemen, voedingsallergieën, omgevingsallergieën, anorexie, blaasproblemen, tandproblemen, suikerziekte, … Obesitaspatiënten die op een vermageringsdieet staan, kunnen maandelijks gratis op gewichtscontrole komen.